Cilab Alacant es crea com un espai de col·laboració per a aportar solucions als desafiaments socials i mediambientals de la ciutat d’Alacant usant la intel·ligència col·lectiva.
És una iniciativa conjunta de la Conselleria d’Innovació i l’Agència Local de Desenvolupament coordinada dins de les estratègies Alacant Futura i Territoris Innovadors.
El Laboratori Ciutadà d’Alacant (Cilab Alacant) és una iniciativa conjunta de l’Agència Local de Desenvolupament d’Alacant ‘Impulsalicante’ i la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, amb una metodologia experimental i participativa que s’alinea amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i amb l’Agenda Urbana Alacant 2030 i l’estratègia digital municipal Alacant Futura i l’autonòmica de Territoris Innovadors. Cilab Alacant sorgeix per a identificar problemes i possibles solucions concernents a la ciutat d’Alacant, amb criteris de co-creació, innovació i sostenibilitat.
L’objectiu d’aquest projecte, que impulsa l’Ajuntament d’Alacant a través de l’Agència Local de Desenvolupament, és la que es proposen i duguen a terme millores per a la ciutat d’Alacant en l’àmbit social i mediambiental des d’una perspectiva global. Els ciutadans i entitats socials, els centres acadèmics i de coneixement científic, el món empresarial i les administracions públiques són els agents requerits per a participar i col·laborar de manera proactiva i inclusiva.
La regidor d’Ocupació i Desenvolupament de l’Ajuntament d’Alacant i responsable de l’Agència Local de Desenvolupament, Mari Carmen d’Espanya, ha explicat que «Cilab Alacant busca la transformació mitjançant la innovació social per a millorar la qualitat de vida social i mediambiental de tots els alacantins i alacantines. Fer-los partícips, responsables i compromesos, millorant la convivència i eliminant desigualtats amb propostes obertes i transparents, amb l’esforç conjunt entre administracions, societat civil, universitat i centres de formació, empresariat i entitats socials».
La intel·ligència del conjunt és clau perquè es produïsquen canvis que enriquisquen els pròxims anys a la ciutat d’Alacant. A més, es tracta d’un desafiament que servirà de prototip per a altres ciutats.
Aquest és el primer laboratori d’innovació urbana que es crea dins del programa d’impuls de la innovació municipal “Territoris Innovadors” de la Conselleria d’Innovació, dotat de 2,8 milions d’euros, dels quals ha destinat un finançament de 150.000€ per al Cilab.
En aquest sentit, la directora general, Sonia Tirado, ha declarat que “la innovació és l’única via possible per a donar resposta als reptes actuals socials i mediambientals, fer del nostre entorn un lloc més sostenible i inclusiu, i oferir uns millors serveis públics. Des de la Generalitat oferim el programa Territoris Innovadors per a acompanyar als municipis, però és cada ciutat qui ha de decidir què vol ser en el futur. I això passa per planificar les actuacions i fer partícip a tota la ciutadania en el disseny de les polítiques: administració, empreses, universitats i societat civil.”
Participació ciutadana
Els ciutadans i ciutadanes poden participar en aquesta fase a dos nivells:
Presentació
La jornada presencial tindrà lloc divendres que ve 28 d’octubre en el Col·legi d’Arquitectes d’Alacant, en el torn de 12 hores a 14.30 hores o bé de 17 hores a 20 hores. En ella es definirà una bateria de reptes socials i mediambientals per a la ciutat d’Alacant, a partir dels quals els ciutadans estan triant en aquesta primera fase de laboratori, oberta en la web.
El treball final s’exposarà en la roda de premsa que tindrà lloc el pròxim 3 de novembre i en la web del laboratori. Tots i totes estan anomenats a la col·laboració per a exercir drets i contraure compromisos i responsabilitats en aquesta creació experimental. S’han comptabilitzat ja més de 100 col·lectius i 250 enquestats en la primera fase de diagnòstic i informació, i cada dia se sumen més.
En aquesta primera fase, el programa de Cilab Alacant ha realitzat entrevistes i tallers participatius de debat, estudis socials, dinàmiques de grup, així com videoconferències en streaming amb experts locals i nacionals.
El Laboratori Ciutadà d’Alacant col·labora amb altres laboratoris nacionals com el Medialab Granada, Les Naus de València, Laboratori de Vitòria Gasteiz, Medialab Prado de Madrid, Citilab de Cornellà, Impulsa Zaragoza o Coboilab Sant Boi de Llobregat, així com uns altres de la Xarxa Europea de Laboratoris Ciutadans (EnoLL).